وبلاگ

9 روش طلایی برای پیدا کردن شغل مورد علاقه

9 روش طلایی برای پیدا کردن شغل مورد علاقه

یکی از بزرگترین دغدغه‌های ما، پیدا کردن شغل مناسب و کشف علایق است. همچنین در اکثر مواقع دغدغه این را داریم که چگونه باید متوجه شویم به چه شغلی علاقه داریم؟
برای اینکه یک شغل مناسب را انتخاب کنیم، سه عامل مهم یعنی علاقه، مهارت و نیاز بازار بسیار موثر است. اما در بین این عوامل، یک موضوع، خیلی مهمتر از دو موضوع دیگر است و آن بحث علاقه شغلی می‌باشد. دلیل این اهمیت نیز روشن و واضح است؛ اگر به کاری علاقه داشته باشیم، بدون شک سریع‌تر در آن کار مهارت پیدا می‌کنیم و اگر به کار مورد نظر علاقه نداشته باشیم، حتی با وجود مزایای بسیار عالی شغلی، بعد از مدتی، این کار برایمان دشوار و سخت خواهد بود. پس باید پیوسته تلاش کنیم تا در مسیر علایقی که داریم، شغل موردنظر خود را پیدا کنیم.

در این نوشته، قصد داریم تا با برخی روش‌های ساده، اما کاربردی، به شما همراهان عزیز کمک کنیم تا علایق خود را شناسایی کنید تا بهترین پاسخ را برای این سوال که “چگونه بفهمیم به چه شغلی علاقه داریم؟” را پیدا کنید.

پس تا انتها با ما همراه باشید.

علاقه چیست؟

در این نوشته می‌خواهیم موضوع پیدا کردن شغل مورد علاقه را بررسی کنیم، پس اجازه دهید در ابتدا، علاقه را تعریف کنیم. اگر بخواهیم با نگاهی دقیق‌تر به مفهوم علاقه نگاه کنیم، علاقه عبارت است از:

وقتی ما به چیزی تمایل داریم و آن چیز ما را جذب می کند یعنی علاقه‌مند به آن موضوع هستیم.

در اطراف علاقه، همیشه موضوعاتی همچون دلبستگی، عشق، عطش و غیره خودنمایی می‌کنند و هرچه بیشتر این موضوعات پدیدار شوند، یعنی علاقه بالاتری را باید متصور شویم.

 

محدودیت سنی در کشف علاقه!

برای پیدا کردن علاقه، محدوده سنی خاصی وجود ندارد و ما در هر سنی که باشیم، باید از زندگی لذت ببریم و در مسیر مورد‌علاقه خود حرکت کنیم. البته روشن است که هرچه زودتر به سراغ کشف علاقه برویم، بسیار بهتر است و شانس ما برای رسیدن به موفقیت بالاتر می‌رود، دلیل آن هم این است که زمان بیشتری را برای کار کردن و حرکت در مسیر مورد علاقه داریم.
با این تفاسیر، پیشنهاد می‌شود که اکنون، علاوه بر خودتان، در همین لحظه اگر کودکی دارید، در جهت پیدا کردن علایق او هم قدم بردارید و متوجه شوید که کودکتان به چه چیزهایی واکنش مثبت نشان می‌دهد؟

چگونه شغل مورد علاقه خود را شناسایی کنیم؟

در این بخش، به مهمترین مواردی که در زمینه پیدا کردن شغل مورد علاقه به ما کمک می‌کند صحبت می‌کنیم. بدون شک روش‌های بسیار زیادی برای شناسایی علایق وجود دارد، اما ما سعی داریم تا بهترین، کاربردی‌ترین و جذاب‌ترین روش‌ها را بیان کنیم.

1 – بازگشت به کودکی

بدون شک در این لحظه می‌توانیم به این فکر کنیم که در زمان کودکی، با انجام کدام کارها اصلا احساس خستگی نمی‌کردیم و با پایان یافتن آن کار، احساس ناراحتی داشتیم. این می‌تواند کارهایی مثل فوتبال بازی کردن، نقاشی کردن، خمیربازی کردن، پانتومیم بازی کردن و غیره باشد.

حتی می‌توانیم از والدین خود این موضوعات را بپرسیم که چه تفریحات و مکان‌هایی ما را خوشحال می‌کرد؟ کدام وسایل شادی را به ما هدیه می‌داد؟ به چه کارتون‌ها و یا برنامه‌هایی علاقه داشته‌ایم که ما را برای لحظاتی در مقابل آن برنامه میخکوب کند؟

چرا دوران کودکی اهمیت زیادی دارد؟ پاسخ روشن است! به این دلیل که با یک جستجوی کوچک در دوران کودکی، نکات و نشانه‌های بسیار مهمی بدست می‌آوریم که می‌تواند برای پیدا کردن پاسخ این سوال که “چگونه شغل مورد علاقه خود را شناسایی کنیم؟” بسیار مفید باشد. این کار همان شناسایی لایه‌های زیرین و عمیق علایق ما است.

2 – مواردی که از صمیم قلب آن را دوست داریم:

بیایید خواسته‌های پدر و مادر، انتظارات دیگران، جایگاه اجتماعی خاص و مورد پسند جامعه، جایگاه شغلی ویژه و غیره را کنار بگذاریم! بیایید با خودمان صادق باشیم! نسبت به انجام چه کاری از صمیم قلب اشتیاق داریم و چه چیزهایی را واقعا دوست داریم؟ یا به زبان ساده، چه کارهایی را درنظر داریم که با انجام دادن آن، زمان و گذشت زمان را از یاد می‌بریم؟
اولین چیزی که به ذهنمان می‌رسد، همان شغل و کاری است که به آن علاقه داریم و همان چیزی است که ما را به وجد می‌آورد.

اجازه دهید از قدرت تجسم و تصور خود استفاده کنیم و فرض کنیم دوران سالمندی را سپری می‌کنیم و نوه ما، سوالی از ما می‌پرسد که “اگر به گذشته برگردیم، چه کاری انجام می‌دهیم، چه کاری را انجام نمی‌دهیم و یا همان شغل سابق را انتخاب می‌کنیم؟ یا اصلا چه چیزی را تغییر می‌دهیم؟

آیا تا به‌حال به پاسخ این سوال و این وضعیت فکر کرده‌ایم؟ پاسخی که به این سوال می‌دهیم، همان چیزی است که به آن علاقه زیادی داشته‌ایم، اما هرگز به سراغش نرفته‌ایم.

اکنون و درحال حاضر بهترین زمان است تا این تجسم ذهنی را انجام دهیم، این سوال مهم را از خودمان بپرسیم و با دقت به آن پاسخ دهیم و به سمت واقعیت بخشیدن به پاسخ خود برویم، تا در زمان سالمندی، پاسخ این سوال را با طعم حسرت ندهیم!

3 – همنشین مناسب

افرادی که به علایقشان رسیده‌اند و در زمینه مورد علاقه خود فعالیت می‌کنند، می‌توانند به عنوان یک نیروی محرک عمل کنند. معاشرت با این افراد کمک بسیار زیادی به ما می‌کند تا راحت‌تر به این سوال پاسخ دهیم که “چگونه شغل مورد علاقه خود را شناسایی کنیم؟”، به این دلیل که ارتباط با این افراد، ما را نیز به فکر فرو می‌برد که علاقه واقعی ما چیست؟

4 – ساخت ترکیبی از علایق

ممکن است ما به چند فعالیت مختلف علاقه داشته باشیم، پس لازم و بهتر است این علایق را به هم ربط دهیم. ربط دادن علایق به یکدیگر، نه تنها باعث این می‌شود که از کار خود لذت بیشتری ببریم، بلکه در مواردی ممکن است باعث ایجاد یک نوآوری و کشف تازه شود.

اما همیشه هم نمی‌توان علایق را ترکیب کرد. مثلا در زمانی که ما همزمان به هاکی روی یخ و آشپزی علاقه داریم، ترکیب این دو کمی سخت و دشوار به نظر می‌رسد. پس بهتر است در این مواقع، همان علاقه‌ای را دنبال کنیم که شرایط رسیدن به آن، برای ما ملموس‌تر و ممکن‌تر باشد.

برای مثال، در هاکی روی یخ، احتمالا شرایط جوی محل زندگی ما به گونه‌ای نیست که این شغل جوابگو باشد و یا بازار کار مناسبی داشته باشد! پس به همین سبب بهتر است به سمت علاقه دیگرمان برویم، که ممکن‌تر و ملموس‌تر است.

ضمناََ، موضوع دیگر در ترکیب علایق این است که ممکن است ما علایق متفاوت زیادی داشته باشیم، ولی در ابتدا، باید بسنجیم که کدام یک از علاقه‌ها جنبه تفریح و سرگرمی دارد و کدام علاقه، می‌تواند به عنوان یک شغل مدنظر باشد. پس زمانی که به علاقه خودمان، از جنبه شغل نگاه کنیم، مسائلی همچون درآمد حائز اهمیت خواهند بود.

5 – تجربه علایق

یکی از بهترین و مهمترین راه‌های شناخت شغل مورد علاقه، تجربه علایق است. اگر به بخش زندگینامه افراد موفق مراجعه کنیم، افراد موفق بسیاری را مشاهده می‌کنیم که پیش از به شهرت و ثروت رسیدن در یک مسیر و در یک زمینه، شغل و کارهای متفاوتی را تجربه کرده‌اند و شغل مورد علاقه را از میان این کارها انتخاب کرده و ادامه داده‌اند، در نتیجه نیز بهترین‌ها را کسب کرده‌اند. برای درک بهتر این موضوع، اجازه دهید یک تجربه از یک شخص را بیان کنیم:

وقتی سن کمی داشتم، آرزویم این بود که پزشک شوم. یکی از بازی‌های دوران کودکی‌ام نیز همین بود که الکی روی یک کاغذ خط‌خطی کنم، زیر آن را امضا بزنم و نفر بعدی را صدا بزنم!حتی یک عینک الکی و یک مهر که اسمم روی آن بود را نیز همیشه به همراه داشتم تا شبیه به یک پزشک باشم.
زمانی که به سنین بالاتر رسیدم، دریافتم که من اصلا طاقت دیدن خون را ندارم! همان جا بود که این مورد کنار گذاشتم و دیگر به سمت روپوش سفید پزشکی نرفتم!

این یک واقعیت است که برای یافتن شغل مورد علاقه، باید علایق خود را لمس کنیم. اما چگونه؟
می‌توانیم درخصوص علایقی که داریم، کتاب بخوانیم، جستجو و تحقیق کنیم و یا افرادی که در حوزه و شغل مورد علاقه ما کار می‌کنند را شناسایی کنیم، از آن‌ها مشورت بخواهیم و از تجربیات آن‌ها کمک بگیریم که آیا آن مهارت‌هایی که در آن زمینه شغلی لازم است را داریم و یا علاقه‌ای به یاد گرفتن آن  شغل و مهارت‌ها داریم یا خیر؟

برای تجربه شغل ، کارها و علایق مختلف، ابتدا باید سعی کنیم چیزهایی را که دوست نداریم، مشخص کنیم، سپس توجهمان را روی مواردی بگذاریم که آن را دوست داریم و به آن علاقه داریم. این کار باعث محدود شدن دایره انتخاب ما می‌شود و می‌توانیم راحتتر از بین گزینه‌های موجود، گزینه مورد نظر را انتخاب کنیم. در زمینه تجربه کردن، هرگز نباید از تجربه بترسیم، هیچ اجباری نیست که ما یک شغل را انتخاب کنیم و آن را تا آخر عمر انجام دهیم. افراد بسیاری هستند که مشاغل مختلفی را تجربه کرده‌اند، در این تجربه و شغل شکست خورده‌اند، اما در نهایت به سطوح بالای موفقیتی دست یافته‌اند.

سوال؟! پس هزینه و زمانی که صرف کردیم چه می‌شود؟

در پاسخ به این سوال باید گفت که نباید از یاد ببریم هر چیز بهایی دارد، پس وقت و هزینه‌ای که صرف می‌کنیم، بهای تجربه‌ای است که آن را بدست می‌آوریم. یکی از مهمترین عوامل در موفقیت، تجربه است و همین تجربه باعث رشدمان شده و در آینده و سایر کارها، به ما کمک بسیار زیادی می‌کند.

از تجربه‌کردن کارهایی که احساس می‌کنیم برای پیدا کردن شغل اصلی یا حتی شغل دوم مورد علاقه ما لازم است، نباید بترسیم و باید با جسارت در مسیری که پیش روی ماست قدم بگذاریم.

6 – رضایت شغلی

بدون شک تمام ما شغلی را شغل مورد علاقه خودمان می‌دانیم که در آن رضایت داشته باشیم. به همین دلیل است که مسئله رضایت شغلی، از موارد مهم برای پیدا کردن این سوال است که “چگونه شغل مورد علاقه خود را شناسایی کنیم؟” !

رضایت شغلی را می‌توانیم در سه فاکتور مهم در نظر بگیریم، معنا بخشی آن شغل ، آزادی‌بخشی آن شغل و شادی‌بخشی آن شغل !

معنابخشی شغل : بدون شک انجام یک شغل باید برای ما یک معنا و مفهوم، یک هدف، یک انگیزه و غیره داشته باشد. زمانی این شغل معنا به همراه دارد که در آن بتوانیم مواردی را ببینیم و احساس کنیم، مثلا اینکه افزایش حقوق و درآمد خوبی در آن داشته باشیم، تلاش برای ترفیع درجه در آن شغل ممکن باشد، با ایجاد تغییرات در خودمان حس کنیم که شخص مفیدی هستیم، در شغلی که هستیم به علایق خود بپردازیم و در نهایت از استعدادهایی که داریم در زمینه شغل مورد نظر استفاده کنیم.

آزادی‌بخشی شغل : آزادی‌بخشی دقیقا همان چیزی است که در آن حس نکنیم آن شغل ما را محدود کرده و حس و حال یک اسیر را داشته باشیم. یکی از این کارها که آزادی‌بخشی کاملی را در خود دارد، فریلنسینگ است.

7 – توجه به استعدادها

هیچگاه با خود فکر کرده‌ایم که ما، در چه کاری مهارت بیشتری داریم و یا اینکه کدام کار را با سرعت بیشتر و کیفیت بهتر انجام می‌دهیم؟ پس به دلیل استعدادی که در یک مهارت داریم، به آن کار علاقمند می‌شویم. دلیل این علاقه‌مندی هم روشن است، ما در کاری که استعدادش را داریم، با سرعت بیشتری یاد می‌گیریم و مهارت لازم را در آن پیدا می‌کنیم. این مهارت باعث می‌شود تا بیشتر مورد تشویق اطرافیان قرار بگیریم و در نهایت، این تشویق‌ها به ما احساس مفید بودن را القا می‌کند. این فرآیند سبب می‌شود تا به کاری که انجام می‌دهیم، علاقه‌مند شویم.

با این گفته‌ها، استعدادیابی را باید یکی از مهمترین مراحل در یافتن شغل مورد علاقه خود بدانیم و بدون شک بین این سوال که “چگونه شغل مورد علاقه خود را شناسایی کنیم؟” با استعدادهای ما، یک رابطه مستقیم وجود دارد.

8 – استفاده از نظر مشاوران شغلی

صحبت با مشاوران شغلی، می‌تواند برای ما کمکی باشد تا شغلی را پیدا کنیم، که با علایق، مهارت‌ها، حقوق مورد نظر و محیط کاری ایده‌آل یکسان باشد. نظر مشاوران همچنین می‌تواند ما را به سمت مشاغلی ببرد که به آن علاقه داریم، اما آن را در نظر نگرفته‌ایم. همچنین نظر مشاوران می‌تواند به ما در ایجاد یک برنامه شغلی بلندمدت کمک کند.

9 – مراجعه به تست‌ها

اگر در پیدا کردن شغل مورد نظرمان، مشکل داشته باشیم و کاری را با تنبلی و سختی انجام می‌دهیم، هرگز در آن کار پیشرفت نخواهیم کرد، زیرا این کار در بین علایق واقعی ما نیست و باعث کاهش کارایی، شکست شغلی و حتی از دست دادن شغل می‌شود. برای آنکه بدانیم چه شغلی مناسب ماست، می‌توانیم از تست‌های شغلی استفاده کنیم. از بهترین و معتبرترین تست‌های شغلی، تست تیپ‌‌های شغلی هالند  و تست رغبت سنج تحصیلی و سغلی استرانگ می‌باشد که در زمینه یافتن شغل مورد علاقه، عالی عمل می‌کند.

تست تیپ های شغلی هالند

تست رغبت سنج و علاقه تحصیلی و شغلی استرانگ

سخن پایانی

ما برخی از راه‌ های یافتن شغل مورد علاقه را ذکر کردیم. قرار نیست همه‌ی ما با شروع اولین قدم در مسیر درست قرار بگیریم و از انتخاب و شرایط آن برای همیشه راضی باشیم. طبیعت انسان کمال گراست و مدام به دنبال راهی برای پیشرفت و ترقی از وضعیت کنونی خود است. یافتن شغل مورد علاقه شاید کار راحت و آسانی نباشد و سالها طول بکشد، اما هیچگاه از تلاش خود دست نکشید و در این راه ناامید نشوید؛ و سعی کنید از زمانتان نهایت استفاده را ببرید؛ استعداد و علایق خود راکشف کنید و در مسیر مورد علاقه‌یتان قدم بردارید.همچنین نگرش تان در این مسیر تغییر دهید؛ یقیناً موفقیت شما نزدیک است اما به شرطی که تمام توان و استعداد خود را برای آن به کار بگیرید.

در ادامه توصیه می‌شود برای شناسایی استعداد خود، به مقاله “با تکنیک‌های شگفت انگیز استعدادیابی خیلی سریع بهترین شوید” سر بزنید و با مطالعه این نوشته، به بهترین شکل ممکن، استعدادهای خودتون رو شناسایی کنید و شغل مورد نظرتون رو پیدا کنید.

با تکنیک‌های شگفت انگیز استعدادیابی خیلی سریع بهترین شوید

اشتراک گذاری

مطالب مرتبط با این مقاله را نیز بررسی کنید

دیدگاهتان را بنویسید

*

code

پیشنهاد ما به شما
×