دوستان عزیز،
ما در بنیاد موفقیت دکتر محمدزاده زندگینامه فوق العاده جالب هوشنگ ادهمی را به صورت کاملا ابتکاری و برای درک بهتر شما خواننده عزیز به شکل پرسش و پاسخ درآورده ایم. با ما همراه باشید.
هوشنگ ادهمی لطفا خودتان را معرفی نمایید.
هوشنگ ادهمی هستم که در سال 1331 و در شهر زنجان متولد شدهام.من متولد سال 1331 هستم و در زنجان به دنیا آمدم.
تحصیلات شما چقدر هست و در کجا درس خواندید؟
من تحصیلاتم را تا دبیرستان در شهر خودمان گذراندم و مدرک تحصیلی مهندسیام را از دانشکده کشاورزی کرج (دانشگاه تهران) گرفتم. در ادامه تحصیل موفق به دریافت درجه تحصیلی M.B.A شدم.
فعالیت خود را چگونه آغاز کردید؟
بعد از انقلاب در سال 1359، مدیریت خدمات تولیدی عمران خوزستان را به عهده گرفتم و با سازمان صنایع ملی به عنوان مدیریت گروه سیمان همکاری کردم.
از سایر فعالیتهای خودتان برای ما بگویید؟
در سال 1376، مدیریت پروژه سیمان قائن، مدیریت شرکت سیمان فارس-خوزستان و در سال 1383، ریاست هیات مدیره شرکت سرمایه گذاری سیمان تامین را برعهده داشتم. حالا در مدیریت سیمان غدیر فعالیت دارم.
کارهای دیگری مثل مدیر عاملی شرکت مبنای خاورمیانه، مدیر عاملی سیمان فارس خوزستان، رئیس هیات مدیره شرکت توسعه معادن روی، مدیر گروه سیمان سازمان صنایع ملی ایران را فعالیت داشتم.
من همچنین در صنعت بورس روی یکی از مدیران هستم.
هوشنگ ادهمی کمی از معادن طلای ایران برایمان بگویید که آیا اقتصادی است؟
میتونم بگم که میزان ذخایر طلای ایران در معادن مختلف متفاوت است. ممکن است هر معدنی طلا داشته باشد اما باید دید آیا استخراج و حفاری آن هم اقتصادی است یا نه؟
از معادن طلای ایران چقدر بهرهبرادی میشود؟
کشور ما به نسبت خیلی از کشورها دارای معدن طلا بسیاری است ولی متاسفانه سطح بهرهبرداری از آنها بسیار پایین است. ما اگر مثلا در جهان دارای رتبه 15 از نظر تعداد معادن طلا باشیم سطح بهرهبرداری ما رتبهاش دو برابر یعنی 15 است. منظورم این است که چیزی حدود 50 درصد معادن ما اصلا استخراجی ندارند. باید میزان اکتشاف معدنی را افزایش دهیم.
ما این امکان را داریم که معادن شناخته شده را فعال نگه داریم و آن را به بهرهبرداری برسانیم. تکنولوژیهای سادهای برای استخراج و شناسایی معادن به کار گرفته میشوند ولی باید تجهیز و بهروزرسانی شوند تا برای معادن به کار آیند.
آقای ادهمی چرا کمتر کسی به سمت معادن طلا میرود؟
انسانها همیشه فکر میکنند راه رسیدن به چیزهای عالی غیرممکن است معدن کاران ماهم بر این تصورند که معادن طلا به دست نمیآید. در حالی که اینطور نیست که آنها فکر میکنند باید خیلی دنبال آن بگردند یا حتی مجوز بهرهبرداری هم بهدست نمیآورند.
قدرت ریسک ندارند برای موفقیت تلاش نمیکنند چون باور دارند به موفقیت نمیرسند! برای همین معدنکاران جدید که تجربه زیادی هم ندارند ترجیح میدهند به دنبال سایر معادن باشند.
آیا طلا هم جزوی از بخش خصوصی شده است؟
بله. طلا هم مانند سایر چیزها وارد بخش خصوصی شده است. دولت اول سرب و روی را خصوصی کرد بعد مس و در آخر هم نوبت به طلا رسید. یعنی در کشور ما الان معادن طلای خصوصی داریم.
آقای ادهمی به نظر شما بخش خصوصی چه تاثیر در معادن طلا دارد؟
ببینید بخش خصوصی در هر چیزی که وارد شود ریسک آن را زیاد میکند چون قدرت ریک پذیری آدمهایی که معدن طلا میخرند بسیار بالاست. نه اینکه بگویم خوب نیست اتفاقا برعکس خیلی هم خوب است و سبب بالا بردن سود معادن طلا میشود. فقط مسئله این است که ممکن است به ما مجوز اکتشاف ندهند.
بخش خصوصی با وجود سختیها فعالیت زیادی در معادن طلا دارد اما متاسفانه باید پنهانی فعالیت کند. برای حفظ معادن و بخش خصوصی، این بخش باید در سکوت خبری به فعالیت خود ادامه دهد.
بخش خصوصی سبب ارتقای صنعت در معادن طلا میشود. طلا نسبت به سایر معادن از اهمست بالایی برخوردار است پس میتواند صنعت کشور را تغییر دهد.
هوشنگ ادهمی به نظر شما نقش دولت در این راستا چیست؟
خود دولت هم اکنون کارهای مربوط به مزایده طلا را انجام میدهد. زیرمجموعهها و شرکتهای وابسته به آن هم کارشان اکتشاف طلا است. دولت باید کمک کند تا بخش خصوصی بتواند سرمایهگذاری بیشتری در طلا انجام دهد.
به نظر شما ما ظرفیت صادرات طلا را داریم؟
متاسفانه صادرات مواد معدنی یک سری محدودیتهایی دارد و همچنین ما زیرساختهای لازم را برای آن نداریم. هنوز اسکلهای برای صادرات معدنی نداریم امکان واردات برای زیرساختهای بندری ما وجود دارد اما صادرات خیر!
اگر زیرساختهای صادراتی را بتوانیم ایجاد کنیم شاهد ارز آوریهای بسیار از صادرات مواد معدنی خواهیم بود. در بنادر نه امکان تخلیه و تحویل بار وجود دارد و نه امکان بارگیری. باید به یاری دولت زیرساخت های لازم را برای صادرات مواد غیرنفتی و معدنی را هم فراهم کنیم.
همچنین هزینه حمل مواد معدنی از طریق کامیون و تریلی اصلا مقرون به صرفه نیست.
از فعالیتهای بشردوستانه خودتان برای ما بگویید.
زنجان حدود 200 بیمار دیالیز کلیوی دارد به نظرم باید این بیماران که قرار است ۳ روز در هفته و و هر روز به مدت ۴ ساعت از عمر خود را بر روی تختهای دیالیز باشند باید بهترین خدمات را بگیرند تا کمی دردهای روحی، جسمی و معیشتی آنان کاهش یابد. من هزینه های ساخت و ساز بخش دیالیز انجمن خیریه حمایت از بیماران کلیوی زنجان را بر عهده گرفتم.