دوستان عزیز:
ما در بنیاد موفقیت دکتر محمدزاده قصد داریم شما را با بهرام شفیع آشنا کنیم. زندگینامه فوقالعاده جالب او برای درک بهتر در قالب پرسش و پاسخ به شرح زیر میباشد. با ما همراه باشید.
بهرام شفیع در چه تاریخی به دنیا آمدید.
من متولد سال ۱۳۳۵ در تهران هستم.
از کودکی خود بگویید.
من دوران ابتدایی را در مدرسه ی برزویه و دوران متوسطه را در دبیرستان علوی تهران که دبیرستانی نام آشنا در آن سال ها بود پشت سر گذاشتم. من که در محله ی پامنار تهران به دنیا آمده بودم؛ مانند بسیاری از ورزشی های اهل مرکز و جنوب شهر، اولین بار در کوچه و پس کوچه های پامنار پا به توپ شدم و با ورزش فوتبال آشنایی پیدا کردم.
از ده سالگی شروع به کار کردید؟
من در ده سالگی در چاپخانه مشعل آزادی واقع در خیابان باب همایون مشغول به فعالیت شدم. شاید این اولین مواجه ی من با دنیای چاپ و روزنامه بود. من همیشه خود را بیش از هر چیز دیگری، خبرنگار می دانستم. پس از مدتی به علت علاقه ی شخصی مسئول بازخوانی و غلط گیری چاپخانه شد. من در کودکی هر شنبه صبح ساعت ها جلوی دکه روزنامه فروشی می ایستادم، تا اولین خریدار کیهان ورزشی باشم.
بهرام شفیع تحصیلات شما چقدر است؟
من در دانشگاه تهران و در رشته ی کارشناسی علوم سیاسی فارغ التحصیل شدم. اما علاقه ی همیشگی من به ورزش فوتبال و به ویژه گزارشگری موجب گردید تا من در آینده در دوره های اتحادیه ی رادیو تلویزیونی آسیا – اقیانوسیه شرکت کنم و مدرک ارشد تهیه کنندگی و گزارشگری را از این موسسه ( ABU ) دریافت نمایم.
حضورتان در صدا و سیما چگونه بود؟
من همکاری با صدا و سیما را به همراه آقای افشار، که او تا سال ها مجری خبر شبکه اول سیما بود آغاز کردم. با حقوقی در حدود دو هزار تومان.
در تیم فوتبال هم بازی کرده اید بهرام شفیع؟
در دوران دبیرستان مدتی عضو تیم فوتبال قصر یخ تهران بودم. در این سال ها به صورت پراکنده به گزارشگری فوتبال می پرداختم.
اولین تجربه ی گزارشگری شما در کدام بازی بود؟
من در اولین تجربه های خود گزارشگر دربی ۶۱ بودم، در سال هایی که با ورود گزارشگران جدید به ویژه پس از دهه هفتاد از تعداد گزارش های من کاسته شده بود؛ با گزارش بازی ایران و کره شمالی برای همیشه با دنیای گزارشگری فوتبال خداحافظی کردم.
من همیشه به حمایت از جوانان و تازه کاران شهره بودم. من مسبب حضور بسیاری از چهره های جدید از جمله، جواد خیابانی، عادل فردوسی پور و مازیار ناظمی در صدا و سیما بودم.
بهرام شفیع در آن دوران گزارشگری سخت بود؟
من با جمع آوری اطلاعات محدودی که در فیلم های پخش کننده های برنامه تلویزیونی وجود داشت و گاهی حتی اسامی بازیکنان برای چند ثانیه و بسیار بی کیفیت در این فیلم ها در دسترس بود؛ تمام تلاش خود را انجام می دادم تا بتوانم اطلاعات صحیح بازی و بازیکنان را به همراه تلفظ صحیح نام آن ها، به بینندگان منتقل کنم.
شاید باور کردنی نباشد، اطلاعات در رابطه با رویدادهای ورزشی و ورزشکاران تنها برای زمان محدودی و بر روی تله تکست قابل مشاهده بود.
خاطره ای از آن دوران به خاطر دارید ؟
یکی از خاطرات عجیب و در عین حال خنده دار من در سمت گزارشگری به زمانی بر می گردد که من در بازی های آسیایی دهلی و برای گزارش یک بازی تنیس روی میز، به علت این که اسامی بازیکنان به دست پخش نرسیده بود، دو اسم خیالی مینگ و چانگ را ابداع کردم و تا انتهای مسابقه آن دو را به همین نام صدا می زدم.
بهرام شفیع شما تهیه کنندگی هم انجام دادید؟
من از نخستین نسل تهیه کنندگان ورزشی صدا و سیما هستم. بسیاری از ویژه برنامه های ادوار گذشته جام های جهانی و المپیک ها با تهیه کنندگی من بر روی آنتن رفته است. من در دوران تهیه کنندگی خود، از مجریان جوان بسیاری در برنامه هایم دعوت به همکاری کردم که از میان آن ها می توان به عادل فردوسی پور، مزدک میرزایی، پیمان یوسفی و جواد خیابانی اشاره کرد.
ریاست فدراسیون هاکی را برعهده داشتید؟
من، به مدت سیزده سال ریاست فدراسیون هاکی ایران را برعهده داشتم.
آیا ازدواج کردید بهرام شفیع؟
بله من با زهره کردگاری ازدواج کردم که حاصل این ازدواج پسری با نام «امیر اقبال» است.