وبلاگ

زندگینامه مریم میرزاخانی نابغه ریاضی جهان

مریم میرزاخانی ریاضیدان مشهور و نخبه ایرانی می‌باشد که توانسته به بهترین شکل ممکن، در جهان و دنیای ریاضی بدرخشد. در این نوشته، زندگینامه این بانوی موفق بیان شده تا نکات مهم زندگی ایشان را ببینیم و برای رسیدن به موفقیت، از آن بهره ببریم.

 

دوستان عزیز،
ما در بنیاد موفقیت دکتر محمدزاده زندگینامه فوق العاده جالب مریم میرزاخانی را به صورت کاملا ابتکاری و برای درک بهتر شما خواننده عزیز به شکل پرسش و پاسخ درآورده ایم. با ما همراه باشید.

 

مریم میرزاخانی لطفا خودتان را معرفی نمایید.

مریم میرزاخانی هستم که در 22 اردیبهشت 1356 و در شهر تهران متولد شدم و به عنوان نابغه دنیای ریاضی شناخته می‌شوم.

تحصیلات شما چقدر هست و در کجا درس خواندید؟

من در دبیرستان فرزانگان تهران درس خواندم. بعد از پایان دبیرستانم تصمیم خودم را گرفتم و در دانشگاه صنعتی شریف رشته ریاضی محض را انتحاب کردم.

همچنین در سال 1378 توانستم مدرک کارشناسی ارشد خودم را هم از همین دانشگاه بگیرم. بعد از آن برای ادامه تحصیل به دانشگاه هاروارد آمریکا رفتم. در سال ۱۳۸۳ دکترای ریاضی را زیر نظر پروفسور کرتیس مک مولن گرفتم.

لطفا توضیحی راجع به خانوادتون بدهید؟

پدرم احمد میرزاخانی، مهندس الکترونیک و رئیس هیئت مدیره‌ی سازمان آموزش نیکوکاری رعد بود.

خانواده کنونی شما چطور؟ ازدواج کرده‌اید؟

در سال 1384 با یان وندارک، استاد ریاضی دانشگاه استنفورد و پژوهشگر علوم کامپیوتر مرکز تحقیقاتی IBMازدواج کردم. ما صاحب یک دختر به نام آناهیتا هستیم.

از رویای نویسندگی خودتان برای ما بگویید.

پدر و مادرم هیچ‌وقت من و خواهر یا برادرم را مجبور به درس خواندن نمی‌کردند، فقط از ما می‌خواستند به چیزی که عشق داریم فکر کنیم و در آن فعالیت کنیم. من از کودکی عاشق نویسندگی بودم همیشه هم در حال خرید کتاب و خواندن آن بودم.

آیا در این زمینه شخص راهنما داشتید؟

دوستم رویا بهشتی که از افراد تاثیرگذار در زندگی من است همیشه یکی از پایه‌های کتاب خریدن بعد از مدرسه و خواندن آن بود. او خیلی از راه‌های زندگی و انگیزه داشتن را نشانم داد. همیشه فکر می‌کردم روزی نویسنده‌ای بزرگ می‌شوم اما دنیا جور دیگری برای من رقم خورد.

چه شد که از رویای نویسندگی به ریاضیات کوچ کردید؟

برادرم و مدیر دبیرستانم آدم‌های تاثیرگذار زندگی من در انتخاب رشته و موفقیتم بودند. تمرین ریاضی با برادرم به من نشان داد که مهارت و عشقی خاص در حل مسائل ریاضی دارم.
مدیر دبیرستانم از مشوقین اصلی من بود. او بود که برای شرکت من در مسابقات سال سوم دبیرستان با مسئولین صحبت کرد. او تمام تلاشش را می‌کرد تا ما همه امکانات ممکن را داشته باشیم.

آیا می‌توان بدون علاقه در یک رشته، مثلا ریاضیات موفق بود؟

احتمالش بسیار کم است، مثلا اگر به ریاضی علاقه نداشته باشید، قطعا از آن دل‌زده می‌شوید.

چه چیز شما را در این رشته به ذوق و اشتیاق وا می‌دارد؟

من لحظه‌ای که مسئله‌ای را کشف می‌کنم، پر از احساس شور و شعف می‌شوم. کشف یک مسئله لذتی تمام نشدنی برای من است. زیبایی ریاضیات را با صبر درمی‌یابید.

یک مثال از این پیچیدگی و اکتشافات، برای درک بهتر می‌گویید؟

گاهی مواقع احساس می‌کنم در یک جنگل بزرگ هستم و نمی‌دانم به کجا می‌روم؛ ولی به طریقی به بالای تپه‌ای می‌رسم و می‌توانم همه چیز را واضحتر ببینم. آنچه آن گاه رخ می‌دهد، واقعاً هیجان انگیز است.

اولین مدال و افتخار را کی دریافت کردید؟

وقتی سال سوم دبیرستان بودم، موفق به کسب مدال طلای مسابقات کشوری ایران شدم. پس از آن در سال 1994 در مسابقات جهانی که در کشور هنگ‌کنگ بود، توانستم با کسب 41 نمره از 42 نمره اولین مدال جهانی طلای خودم را به دست بیارم.
سال بعد آن با دریافت نمره کامل، مجدد مدال جهانی طلا را به دست آوردم. من اولین دختری بودم که توانسته بود مدال جهانی طلای المپیاد را به دست آورد. همچنین از اولین نفراتی بودم که توانسته بودم نمره کامل را به دست آورم.

پس از تحصیل چه شد؟ چگونه به مسیر ریاضیات و علم ریاضی ادامه دادید؟

بعد از پایان تحصیلاتم به عنوان محقق در مؤسسه‌ی ریاضیات کلی و به‌عنوان پروفسور ریاضی در دانشگاه پرینستون آمریکا مشغول شدم.

چه زمانی به مقام استاد تمامی رسیدید؟آیا گذشت زمان، شما را نسبت به ریاضیات دلسرد و یا خسته نکرد؟

در سال 1387 بعد از پایان دوران استاد یاری با عنوان استاد تمام در دانشگاه استنفورد شروع به تدریس کردم. هرچه‌ بیشتر وقت خودم را صرف ریاضیات می‌کردم، هیجان‌زده‌تر می‌شدم.

مسئله بی‌جوابی بوده که برای آن جوابی بیابید؟

ریاضی دانان سعی داشتند راه حلی برای محاسبه‌ی عمق حلقه‌های ترسیم شده روی سطوح هذلولی به دست آورند. سال 1378 بود که من راه‌ حلی که به ذهنم رسید را بیان کردم و خب توجه دنیای ریاضی به سمت من کشیده شد.

دنیا از قوانین هندسه‌ی هذلولی تبعیت می‌کند، در این راستا می‌توان برای محاسبه‌ی اشکالی که فرم هندسی مرتبی ندارند، با رسم حلقه‌هایی روی سطوح آن‌ها، حجم دقیقشان را به دست آورد.

همچنین شار زلزله سال‌های متمادی مسئله‌ای بی پاسخ در علم ریاضی به‌حساب می‌آمد. سرانجام من در سال 1389 توانستم نظریه‌ی شار زلزله ویلیام ترستن را روی فضای تایشمولر اثبات کنم.

در سال 1393 نیز در کنار الکس اسکین و امیر محمدی، اثبات کردیم ژئودزیک‌های مختلط و بستارهای آن‌ها، نامنظم و فرکتال نیستند؛ بلکه بر خلاف نظریه‌های قبلی خیلی هم منظم‌اند.

از واکنش‌های رسانه ها نسبت به خوتان بگویید.

در سال ۱۳۸۴ مجله پاپیولار ساینس آمریکا از من به ‌عنوان یکی از ۱۰ ذهن برتر جوان جهان نام برد.

همچنین اتحادیه بین‌المللی انجمن‌های ریاضییات دنیا با پیشنهاد کمیته زنان انجمن ریاضی ایران، روز تولد من یعنی سوم می (۱۳ اردیبهشت) را روزجهانی زن در ریاضیات نام‌گذاری کرد.

از افتخارات خودتان برای ما بگویید.

در سال ۱۳۸۸ انجمن ریاضی آمریکا، جایزه‌ی بلومنتال را برای تشکر از دستاوردهای من در علم ریاضیات، به دلیل هوش و استعدادم به من داد.

در سال ۱۳۹۳ به دلیل تلاش‌های مداوم و تحقیقاتی که انجام دادم توانستم جایزه‌ی فیلدز را از آن خود کنم. این جایزه ‌یکی از معتبرترین نشان‌های علمی ریاضیات جهان است که در هر چهار سال یک‌بار به بهترین دانشمندان ریاضیات که  زیر ۴۰ سال سن دارند اعطا می‌شود.

همچنین سایر جایزه‌هایی که به من اعطا شد می‌توانم اشاره کنم به:

  • جایزه‌ی افتخاری هاروارد در سال ۲۰۰۳
  • جایزه‌ی بهترین فارغ‌التحصیلان دانشگاه هاروارد در سال ۲۰۰۳
  • جایزه‌ی بهترین پژوهشگر مؤسسه‌ی Clay Mathematics Institute در سال ۲۰۰۴
  • جایزه‌ی ای‌ام‌اس بلومنتال (AMS Blumenthal Award) در سال ۲۰۰۹
  • دعوت به کنگره‌ی بین‌المللی ریاضیدانان در سال ۲۰۱۰ و سخنرانی در مورد توپولوژی و سیستم‌های دینامیکی و ODE
  • جایزه‌ی AMS Ruth Lyttle Satter Prize هر دو سال یک‌بار توسط انجمن ریاضی آمریکا به نخبگان تحقیقات ریاضی اعطا می‌شود
  • جایزه‌ی تحقیقاتی کلی در سال ۲۰۱۴
  • سخنرانی در انجمن بین‌المللی ریاضیدانان در سال ۲۰۱۴
  • برگزیده شدن به‌عنوان معاون خارجی آکادمی علوم فرانسه در سال ۲۰۱۵
  • انتخاب و عضویت در انجمن فلسفه‌ی آمریکا در سال ۲۰۱۵
  • عضویت در آکادمی ملی علوم آمریکا در سال ۲۰۱۶
  • عضویت در آکادمی علوم و هنر آمریکا در سال ۲۰۱۷

 

* خانوم مریم میرزاخانی ، نابغه ایرانی علوم ریاضی در 23 تیر 1396 و در سن 40 سالگی درگذشت.

درس‌هایی که می‌توانیم از زندگی این فرد موفق بگیریم و برای اصلاح بعضی از باورهای نادرست خود به کار ببریم:

  1. یک باور نادرست که با خواندن زندگینامه مریم میرزاخانی اصلاح می‌شود، باور جنسیت است. بسیاری از افراد، جنسیت را یک مانع در مسیر موفقیت می‌دانند. اما مریم میرزاخانی همچون بسیاری از بانوان موفقی که در این بخش از آن‌ها یاد کرده‌ایم، این مانع را کنار گذاشته و بهترین‌ها را برای موفقیت خود به همراه داشته است.
  2. یکی از مهمترین کارها در زمینه موفقیت، این است که در زمینه مورد نظر و مورد علاقه خود گام برداریم. به گفته مریم میرزاخانی ، اگر این علاقه در فعالیتمان دیده نشود، بدون شک، دچار دل‌زدگی می‌شویم و دیگر علاقه‌ای به ادامه حرکت در مسیر مورد نظر نخواهیم داشت. پس بسیار مهم است گا‌م‌های خود را از ابتدا در مسیر مورد علاقه برداریم.
  3. لزومی ندارد پیش از ما، شخصی به یک جایگاهی رسیده باشد تا ما جرعت کنیم به سمت آن جایگاه حرکت کنیم. در بسیاری از مواقع، این باور محدود کننده جلوی ما را می‌گیرد، ولی می‌توانیم ببینیم که مریم میرزاخانی اولین بانویی بوده است که مدال طلای المپیاد جهانی را گرفته و همین موضوع نیز نشان از اعتماد به نفس ایشان دارد.

 

زندگینامه و باورهای سازنده مریم میرزاخانی را با هم مطالعه کردیم. این شخصیت موفق، به خوبی توانست مسیر مورد علاقه خود را پیدا کند و با پشت سر گذاشتن این مسیر طلایی، به این نقطه برسد که امروزه به عنوان یک الگو از وی یاد شود. برای اینکه شما نیز بتوانید مسیر شغلی خود را بیابید و از چگونگی کسب موفقیت در این شغل آگاه شوید، دوره فوق‌العاده “سیر تا پیاز یافتن شغل مورد علاقه و موفقیت در آن” به شما پیشنهاد می‌گردد:

اشتراک گذاری

مطالب مرتبط با این مقاله را نیز بررسی کنید

دیدگاهتان را بنویسید

*

code

پیشنهاد ما به شما
×