تست رغبت سنج و علاقه تحصیلی و شغلی استرانگ
چرا باید از تست استرانگ استفاده کنم؟
در زندگی تمام افراد زمانی فرا می رسد که فرد باید برای رشته تحصیلی آینده یا شغلی که می خواهد در باقی عمرش به عنوان منبعی درآمدزا انجام دهد، تصمیم گیری نماید. با توجه به اینکه افراد یک سوم عمرشان را در محل کارشان می گذرانند، این موضوع بسیار اهمیت دارد که فرد در مسیر فعالیت مورد علاقه خودش قدم بردارد چون در غیر این صورت نه تنها به علت عدم علاقه فرد، کار انجام شده به درستی انجام نمی گیرد بلکه این موضوع میتواند فرد را در مسیر افسردگی، کسل بودن و بی علاقگی به زندگی قرار دهد. بنابراین استفاده از ابزارهایی برای سنجش استعداد و علایق افراد قبل از انتخاب رشته یا شغل می تواند برای پیشگیری از مشکلات شخصی و خانوادگی و اجتماعی و رشد بهتر در تمام این زمینه ها بسیار مفید فایده باشد. تست استرانگ یکی از بهترین تست های روان سنجی برای انتخاب رشته و شغل مناسب در بلند مدت می باشد که در بسیاری از کشورهای دنیا برای این منظور مورد استفاده قرار می گیرد بنابراین از این تست می توان در زمینه های انتخاب رشته، انتخاب شغل، مشاوره تحصیلی به دانش آموزان و مشاوره شغلی به کارکنان استفاده نمود.
تست استرانگ چه ویژگیهای برجستهای دارد؟
- استفاده از این تست برای مشاوره شغلی و تحصیلی پشتوانهی تحقیقاتی ۸۰ ساله دارد.
- این تست افراد را در ۳۰ زمینه حرفهای اولویتبندی می نماید.
- می توان از این تست برای پیدا کردن رشته و شغل های مناسب استفاده کرد.
- این تست برای پیدا کردن سبک کاری، محیط مناسب یادگیری، سبک رهبری، ریسکپذیری و جهت گیری گروهی برای انتخاب بهتر مناسب می باشد.
- این تست با هنجارهای بزرگ استانداردسازی شده است.
- در این تست حوزههای مختلف علاقهمندی متناسب با شاخص های بانک جهانی مشاغل به طور دقیق تعیین گردیده است.
آیا این پرسشنامه از نظر علمی قابل قبول است؟
در مطالعه دانایی و همکارانش در سال ۲۰۰۵ روایی مقیاس های سبک فردی استرانگ به چند طریق مورد بررسی قرار گرفته است:
- از طریق مقایسه نمرات گروه های تحصیلی مختلف که نمرات شان در هر یک از این مقیاسها بالا یا پایین بوده است مثلاً دانشجویان رشته روزنامه نگاری و آموزش در مقیاس سبک کاری نمره بالا کسب کردند در حالی که بسیاری از دانشجویان رشتههای تحصیلی مانند مهندسی و کامپیوتر در مقیاس سبک کاری نمره پایینی کسب کرده اند.
- از طریق بررسی همبستگی بین نمرات افراد در پرسشنامه باور به مهارت ها و مقیاس های سبک فردی. نتایج حاکی از آن بود که افرادی که در مقیاس سبک کاری نمره کسب می کنند به احتمال بیشتری به بیان خودباوری نسبت به مهارت هایشان در موضوع اجتماعی میپردازند. مقیاس سبک رهبری با خودباوری موضوع های متهور و اجتماعی رابطه داشته است.
- از طریق بررسی رابطه بین مقیاس های سبک فردی با شاخص تیپ مایرز بریگز. نتیجه تحقیق نشان داده است که برونگرایی با مقیاس سبک کاری و مقیاس سبک رهبری مرتبط می باشد. شهود نیز با مقیاس محیط یادگیری مرتبط است. پایایی بازآزمایی پنج مقیاس سبک فردی در فاصله بین دو تا هفت هفته بین ۰/۷۷ تا ۰/۹۰ و ضرایب آلفا نیز بین ۰/۸۲ تا ۰/۸۶ بوده است. در مطالعه دیگری که توسط حق شناس در سال ۱۳۸۵ برای بررسی روایی مقیاس های سبک فردی از طریق همبستگی بین این مقیاس ها و مقیاس های فرم کوتاه انجام شده است همبستگی مثبت و معناداری برای موارد زیر دیده شده است:
-
- بین مقیاس سبک کاری با مقیاس اجتماعی و متهور.
- بین مقیاس محیط یادگیری با مقیاس هنری و جستجوگری.
- بین مقیاس سبک رهبری با مقیاس متهور.
- بین مقیاس جهت گیری گروهی با مقیاس اجتماعی و متهور.
- در این پژوهش ضرایب آلفای مقیاس های سبک فردی بین ۰/۷۴ تا ۰/۹۱ و به روش باز آزمایی بین ۰/۷۳ تا ۰/۸۸ بدست آمده است.
مشخصات کلی پرسشنامه رغبت استرانگ چیست؟
این پرسشنامه دربردارنده ۲۹۰ ماده است که در ۶ قسمت مختلف سازماندهی شدهاند.
نتایج مربوط به نمرات این پرسشنامه در چه سطوحی ارائه می شود؟
۱- موضوعات کلی مشاغل: این مورد منعکس کننده شش تیپ هالند می باشد. این شش تیپ عبارتند از:
– واقع گرایی – جستجوگری – هنری -اجتماعی – متهور – قراردادی
نمرات این مقیاس ها تصویری کلی و وسیع از رغبت های شغلی فرد ارائه می دهد.
۲- مقیاس های سبک فردی: این مقیاس ها برای اندازه گیری ترجیحات مربوط به سبک های زندگی شغلی طراحی شده اند. این مقیاس ها به صورت دوقطبی بودن تبیین شده اند.
پنج مقیاس سبک فردی استرانگ عبارتند از:
-
- الف- مقیاس سبک کاری: در این مقیاس قطب کار با افراد در مقابل قطب کار با اشیا، داده ها و ایده ها قرار می گیرد. نمره بالا در این مقیاس نشان دهنده ترجیح فرد برای کار با افراد است تا کار به صورت انفرادی.
- ب- مقیاس محیط یادگیری: قطب آکادمیک در برابر قطب عملی قرار می گیرد. نمره بالا در این مقیاس رغبت های فرهنگی – هنری، کلامی و فعالیتهای آموزشی و جستجوگری – علمی را نشان می دهد.
- ج- مقیاس سبک رهبری: قطب هدایت دیگران در مقابل هدایت شدن از سوی دیگران قرار می گیرد. نمره بالا در این مقیاس نشان دهنده علاقه فرد به رهبری و مدیریت دیگران می باشد.
- د- مقیاس ریسکپذیری: قطب شانس در برابر قطب امنیت قرار میگیرد. نمره بالا در این مقیاس نشان دهنده تمایل فرد به فعالیت های پرخطر و بی پروا نسبت به فعالیتهای ایمن می باشد.
- ه- مقیاس جهت گیری گروهی: قطب کار به صورت گروهی در برابر قطب کار به صورت انفرادی قرار میگیرد. نمره بالا در این مقیاس نشان دهنده ترجیح فرد به فعالیت های گروهی می باشد.\
۳- مقیاس های رغبت اصلی: مقیاس های رغبت اصلی در مقایسه با موضوعات کلی شغلی به طور خاص تری به سنجش رغبت های شغلی می پردازد.
استفاده از چه تست هایی در کنار استفاده از تست استرانگ میتواند به ما در انتخاب شغل کمک نماید؟
استفاده از تست MBTI و تست هوش چندگانه گاردنر که تست های مربوط به آزمون های شخصیت و سنجش هوش و استعداد می باشند، می تواند مفید باشد.
تست استرانگ شامل چه قسمت هایی می باشد؟
- قسمت اول: مشاغل. سوالات ۱تا ۱۰۷ که در مورد احساس فرد در قبال هر یک از مشاغل ذکر شده سوال پرسیده می شود.
- قسمت دوم: زمینه های موضوعی. سوالات ۱۰۸ تا ۱۵۲ که به علاقه فرد به هر یک از زمینه های موضوعی مطرح شده می پردازد.
- قسمت سوم: فعالیت ها. سوالات ۱۵۳ تا ۲۳۶ که میزان علاقه مندی فرد را به فعالیت های بیان شده مشخص می کند.
- قسمت چهارم: فعالیتهای تفریحی. سوالات ۲۳۷ تا ۲۶۵ که احساس فرد را در مورد هر یک از طرق گذراندن اوقات فراغت بیان شده مورد سنجش قرار می دهد.
- قسمت پنجم: افراد. سوالات ۲۶۶ تا ۲۸۱ که احساس فرد را درباره داشتن تماس های روزمره با افراد مختلف مورد سنجش قرار می دهد.
- قسمت ششم: ویژگی های شما. سوالات ۲۸۲ تا ۲۹۰ که ویژگی های فرد را مورد بررسی قرار میدهد.
اگر از این تست یا سایر تست های رغبت سنجی مشاغل استفاده نکنم چه اتفاقی می افتد؟
من مجبور خواهم بود حداقل یک سوم از عمرم را مشغول به کاری باشم که احتمالا متناسب با ویژگی های شخصیتی و استعداد من نیست و این موضوع می تواند من را به سمت افت شخصیتی، روانی، خانوادگی و اجتماعی و عدم پیشرفت در همه زمینه ها سوق دهد و استعدادهای اصلی نهفته در من را سرکوب نماید.
نحوه نمره گذاری در این تست چگونه است؟
آزمودنی متناسب با علاقه مندی یا عدم علاقه مندی خود به هر یک از ماده های استرانگ به یکی از گزینه های ۵ موردی لیکرت پاسخ می دهد. این گزینه ها شامل حالت های “بسیار علاقه مندم”، “علاقه مندم”، “بی تفاوت”، “علاقه مند نیستم” و “اصلا علاقه مند نیستم” می باشند. سپس به هر یک از حالات پاسخگویی به ترتیب امتیازهای ۵، ۴، ۳، ۲ و ۱ تعلق می گیرد. نمره هر مقیاس جداگانه محاسبه می شود. این پرسشنامه نمره کل ندارد. نمره هر مقیاس از مجموع امتیازات فرد در هر کدام از مقیاس ها به دست می آید.
روش اجرای این آزمون چگونه است؟
روش اجرای این آزمون به این صورت است که فرد باید میزان علاقه مندی یا عدم علاقه مندی خود را در قبال سوالات هر یک از زمینه ها مشخص سازد. تعداد کل ماده های پرسشنامه ۲۹۰ ماده است که هر فرد باید با توجه به میزان علاقه مندی و عدم علاقه مندی خود، برای هر یک از ماده های پرسشنامه یکی از گزینههای “بسیار علاقه مندم”، ” علاقه مندم”، “بی تفاوت”، “علاقه مند نیستم” و “اصلا علاقمند نیستم” را انتخاب نماید. نکته بسیار مهم در مورد این آزمون این است که آزمون استرانگ آزمون سنجش توانمندی نیست بلکه پرسشنامهای در خصوص رغبت های فرد است بنابراین هنگامی که فرد به پاسخگویی سوالات می پردازند نباید به این موضوع که تا چه حد قادر به اجرای آن شغل یا فعالیت هست فکر کند یا با توجه به میزان درآمدی که میتواند در آن شغل یا فعالیت به دست آورد، به سوالات پاسخ دهد و باید تنها میزان علاقه به آن شغل یا فعالیت را برای پاسخگویی مد نظر قرار دهد.
تعداد سوالات | زمان تقریبی | رده سنی | هزینه آزمون |
۲۹۰ سوال | ۲۵ دقیقه | ۱۳ سال به بالا | ۹۹۰۰ تومن |