وبلاگ

اهمیت و تکنیک های مهم شبکه سازی در کسب و کار

شبکه‌سازی یا نتورکینگ عبارت است از تبادل اطلاعات و ایده‌ها بین افراد دارای حرفه مشترک یا علاقه خاص، که معمولاً در یک محیط اجتماعی غیر رسمی شکل می‌گیرد.

شبکه‌سازی راهی است برای یافتن شغل و تبادل ایده و پیشنهادات و یا توسعه کسب و کار از طریق ایجاد ارتباطات مؤثر که یکی از وظایف اصلی کار آفرینان و مدیران نیز محسوب می‌شود.

اهمیت شبکه‌سازی:

همانطور که از تعريف شبکه سازی انسانی می توان برداشت کرد، نتورکينگ اهميت بسياری در کشف منافع مشترک و موقعیت‌های جدید دارد. امروزه برخورداری از شبکه گسترده‌ای از افرادی که می‌شناسید و با آن‌ها به هر شکلی در ارتباط هستید، داری اهمیت زیادی است.

ایجاد یک تیم و استارتاپ موفق، مدیریت یک کسب و کار فراگیر، حضور فعال در یک جایگاه شغلی و غیره، از مواردی است که لزوم شبکه‌سازی در آن‌ها به وضوح دیده می شود. نتورکینگ اهمیت و مزایای بسیاری دارد که هر فردی با کسب مهارت در این زمینه می‌تواند پیشرفت بزرگی را شاهد باشد. برخی از دلایل و فواید شبکه سازی در اینجا آورده شده است:

  • شبکه‌سازی شما را ممتاز و عالی می‌کند:
    نتورکينگ توانمندی‌های شما را بروز می‌دهد و استعدادهای شما را به نمايش می‌گذارد. مهارت شبکه‌سازی موجب می‌شود حضور شما بیشتر جلوه‌گر شده و در زمینه‌های مختلف، مخصوصا ارتباطات بین فردی پیشرفت کنید.
    اگر شما در تخصص و مهارتی که دارید فردی برجسته باشید و جزو افراد برتر در زمینه کاریتان محسوب شوید، توجه مخاطبان به سرعت به شما جلب شده و می‌توانید شبکه‌ای افزاینده از مشتریان و موقعیت‌های همکاری ایجاد کنید. افراد حرفه‌ای و شناخته شده می‌توانند به سرعت در جامعه محبوب و مقبول شوند و به جایگاهی ویژه از فرصت های شغلی و مالی برسند.
    برخورداری از یک شبکه انسانی قوی، شما را در معرض دید همگان، مخصوصا افراد مهم و مشتریان متنوع قرار می‌دهد که باعث مورد توجه قرار گرفتن محصول و خدمات شما شده و کسب و کار شما را به سرعت فراگیر می‌کند.
  • شبکه‌سازی هوش خلاق شما را تقویت می‌کند:
    شبکه سازی مسیرهای جدیدی را برای رسیدن شما به اهداف موردنظر، پیش رویتان می‌گذارد و عامل هوشمندی و خلاقیت بیشتر است. ایده ها و نوآوری‌های ارزشمند در اغلب موارد از عوامل و مشاهدات بیرونی که در محیط کار و زندگی با آن‌ها برخورد می‌کنیم، حاصل می شوند. پس داشتن یه شبکه انسانی می تواند کمک کند راهکارهای مفیدی را در تعامل با جامعه کسب کنید.
    مهارت ها و قابلیت‌های فکری و عقلانی در مشاغل مختلف توسط روابطی که در شبکه خود ایجاد کرده‌اید، به طور قابل توجهی بهبود و افزایش می یابد. بسیار پیش آمده که در طول ارتباطی ساده با یک نفر، پروژه و کار تحقیقی که زمان زیادی صرف آن شده، به سرعت تغییر کرده و نتایج چشمگیری به همراه داشته است.
    افرادی هم عقیده با دیدگاه‌های مشابه که دیدگاه‌های خود را توسط شبکه‌سازی به اشتراک می‌گذاردند، قادرند قوای ذهنی و اندیشه خود را به‌خوبی توسعه داد و در مسیر کاری خود پیشرفت مناسب و سریعی داشته باشند و تفکر خلاق خود را به نحوی شایسته بروز دهند.
  • شبکه‌سازی سطح اعتماد به نفس شما را بالا می‌برد:
    شبکه سازی باعث می‌شود بهتر زندگیتان را مدیریت کنید و با اطمینان بیشتری تصمیم بگیرید. نتورکینگ می‌تواند موجب افزایش خودباوری و بهبود عملکرد شخص در موقعیت‌های مختلف شغلی شود.
    نتورکینگ ابزار اصلی برای رشد در یک جایگاه شغلی و استارتاپ است. دانش و نتایج به دست آمده از شبکه سازی اعتماد به نفس شما را تقویت می‌کند و خودباوری شما را بیش از پیش می‌سازد.
    اعتماد به نفسی که درطی گذشت زمان از طریق ارتباط سازنده با افراد هم عقیده و مثبت در شما ایجاد می‌شود، می‌تواند به شما کمک کند تا بتوانید در موقعیت و جایگاه شغلی مناسب خودتان قرار گرفته و بدرخشید.

  • شبکه‌سازی شما را از حمایت های افراد پرنفوذ و رده بالا برخوردار می‌سازد:
    برخورداری از پشتیبانی و حمایت‌های مالی و فرصت‌های شغلی افراد توانا و کسب تجربه و ایده از آن‌ها از مزایای شبکه‌سازی است. تشکیل یک شبکه قدرتمند از افراد رده بالا می‌تواند پشتیبان شما در موقعیت‌های احتمالی دشوار پیش‌رو باشد.
    وجود افراد مهم در شبکه شما می‌تواند در برخورد صحیح و مدیریت چالش‌ها به شما کمک کند. علاوه براین، این افراد تجربیات و توصیه‌های مناسبی را به شما انتقال داده و پلی شوند برای دسترسی شما به فرصت‌های سرمایه‌گذاری و مالی مفید.
  • شبکه‌سازی مسیری است که موجب تبادل ایده ها و انتقال اطلاعات می‌شود:
    با نتورکینگ می‌توانید از منابع اطلاعاتی تازه، دانش، ایده و پیشنهادات افراد مختلف برخوردار شوید. همچنین باعث بیان ایده های نو و پیشنهادات سازنده شده و باعث رسیدن به راهکارهایی عملی می‌شود. باخبر شدن از فرصت‌های شغلی نیز از مزایای انتقال اطلاعات در یک شبکه انسانی است.
    رسیدن به اهداف و موفقیت در کسب و کار، وابسته به اطلاعات باارزش شما و تجربیاتی است که با گوش دادن به دیگران و در تعامل با آن‌ها کسب کرده‌اید. حضور در یک شبکه انسانی گسترده می‌تواند شما را از فرصت‌های ویژه‌ای برای رسیدن به ایده‌های با ارزش و عملی و داده‌هایی معتبر و قابل اطمینان برخوردار سازد.
    همچنین تبادل اخبار و اطلاعات در یک شبکه انسانی می‌تواند به بهبود و توسعه کسب و کار شما کمک کند و تیم بازاریابی ویژه‌ای را برای شما تشکیل دهد. شبکه‌ها پس از ایجاد و گسترش، مسیری از تبادل داده‌ها شکل می‌دهند که منجر به روابطی قابل اعتماد و پایدار می‌شود.
  • شبکه‌سازی باعث سنجش توانمندی‌ها و تقویت مهارت‌های شما می‌شود:
    با داشتن شبکه‌ای قوی و روابط انسانی خوب، می‌توانید پیشرفت شغلی و توسعه مهارت‌هايتان را شاهد باشيد. در کنار شبکه‌سازی و توسعه روابط، باید توانایی استفاده مناسب از شبکه‌تان را نیز در خود تقویت نمایید.
    ایجاد روابط گوناگون با افرادی در جایگاه‌های متونع شغلی، موجب می‌شود تا نگاهی درست و عمیق نسبت به وضع فعلی خودتان و چشم اندازتان در زمینه کاری خود کسب کنید. با داشتن شبکه‌ای قوی از افراد شاغل و فعال، می‌توانید نقشه‌ای از رسیدن به سطوح کاری بهتر و جایگاهی ویژه در تخصص خودتان در اختیار داشته و برای خود ترسیم کنید.
  • شبکه‌سازی به ایجاد، حفظ و پرورش روابط جدید، طولانی مدت و پایدار کمک می‌کند:
    شبکه‌سازی یک رابطه دوطرفه است که داشتن یک کانال نتورکینگ مناسب، قوی و قدرتمند می‌تواند در پیشرفت شغلی سریع شما تاثیر زیادی داشته باشد. الویت دادن به شبکه‌سازی در زندگی، منجر به رسیدن هر فرد به موقعیت‌های شغلی مرتبط با اهداف او می‌شود.
    شبکه‌سازی و تقویت روابط ممکن است آسان نباشد و تلاش و مداومت زیادی را برای ساختن یک رابطه پایدار از شخص طلب کند، اما تبدیل کردن روابط فردی به یک روند دوطرفه و تعاملی می‌تواند زمینه‌ای برای یک شبکه مستحکم و ارتباطات مفید باشد.
  • شبکه‌سازی منابع، اطلاعات، اخبار و دانسته های تازه‌ای را پیش روی شما قرار می‌دهد:
    شبکه‌سازی مانند سایت های اینترنتی که در آن هر فرد اطلاعات و محتوایی را برای پاسخ به ابهام و پرسش دیگران در اختیارشان می‌گذارد، بستری از منابع مفید است. یک شبکه وسیع و قدرتمند متشکل از افرادی متخصص و کتابخانه‌ای از مراجع معتبر و متنوع محسوب می‌شود.
    هر فرد در یک شبکه انسانی منبعی تازه و سرشار از اطلاعات و دانسته‌ها به شمار رفته که می‌توان در جایگاهی مناسب، به بهترین شکل از آن‌ها استفاده کرد. اینگونه نتورکینگ موجب می‌شود از اخبار به‌روز درباره جدیدترین رویدادهای کاری مرتبط و فرصت‌های شغلی مفید آگاه شوید.
  • پیشرفت کسب و کار و رشد در جایگاه شغلی از نتایج شبکه سازی اصولی و قدرتمند است:
    بسیاری از  افراد موفق و صاحبان کسب و کارهای بزرگ، لازمه رسیدن به جایگاهی که در آن هستند را شبکه‌سازی و ایجاد روابطی پایدار می‌دانند. حفظ روابطی که ایجاد کرده‌اید و استفاده درست از فرصت‌های نتورکینگ به رشد شما و تقویت و توسعه کسب و کارتان منتهی می‌شود و مسیر را برای رسیدن شما به فرصت‌های شغلی بهتر هموار می‌کند.
    کسب و توسعه یک جایگاه شغلی فرایندی طولانی است که به نحوه شبکه‌سازی شما و تمرکزتان برروی ایجاد روابط سازنده بستگی دارد. تشکیل ارتباطات انسانی گسترده به شدت و به سرعت مقام شغلی شما را به گونه‌ای مثبت تحت تاثیر قرار می‌دهد.
  • شبکه‌سازی درست و اصولی راهی است به سوی فرصت‌های جدید و موقعیت‌های با ارزش:
    هنگامی که توجه عموم نسبت به شما جلب می‌شود، دروازه‌ای به سوی فرصت‌های تازه مقابل شما گشوده شده است. اشخاصی که تصویری واضح از کسب و کار در  ذهن دارند و نتورکینگ را در طول زمان به خوبی انجام داده‌اند، قادرند در کمترین زمان به موفقیت رسیده و به اهداف و خواسته‌های خود دست یابند، چرا که شبکه‌سازی فرصت‌های بی‌نظیری را شامل می‌شود.
    فرصت‌هایی مانند دیدار با مدیران ارشد شرکت‌های بزرگ، ملاقات با مشتریان مهم و سرمایه گذاران توانمند و بزرگ و یا حتی اشخاصی که جایگاه شغلی بالاتری نسبت به شما دارند، از مزایای نتورکینگ و استفاده درست از فرصت ارتباط گرفتن با دیگران است که می‌تواند سکوی پرتابی در راستای بهبود اوضاع زندگی و موقعیت‌های شغلی شما باشد.
    ایجاد، حفظ و گسترش یک شبکه از ارتباطات انسانی فوق‌العاده ارزشمند است!

 

اهمیت شبکه‌سازی جهت توسعه کسب و کار:

شبکه‌سازی در کسب و کار می‌تواند یک فعالیت بسیار مهم تجاری، اقتصادی یا اجتماعی باشد که کار آفرینان و مدیران می‌توانند از آن برای ایجاد روابط مهم تجاری، اقتصادی یا اجتماعی و عمل به فرصت‌های کاری استفاده کنند.
همچنين شبکه‌سازی به‌صرفه‌ترین و مؤثرترین شیوه بازاریابی است. نتورکینگ شناختی مطمئن از تقاضای روز جامعه را ارائه می‌کند.
شبکه‌سازی برای تیم‌ها و استارتاپ‌ها امری حیاتی محسوب می‌شود، چرا که کسب و کارهای نوپا باید در کمترین زمان فعالیت خود را توسعه داده و برای این کار لازم است یک کادر فنی قوی در زمینه‌های مختلف داشته باشند. مدیران به خوبی می‌توانند از پتانسیل نتورکینگ برای افزایش کارکنان و سپس رشد سازمان، بهره‌مند شوند.

 

تکنیک‌های شبکه‌سازی:

در مسیر انتخاب زمینه کاری و دستیابی به شغل دلخواهتان، شبکه مخاطبان و ارتباطات شخصی شما با آن‌ها بسیار حائز اهمیت است. در ادامه به نکات و تکنيک‌هايی که بهتر است برای تشکیل شبکه‌ای پایدار و مؤثر بدانید می‌پردازیم:

1 – به دنبال کمک و یاری‌رسانی به دیگران باشید

به سبک خودتان به شکلی خلاقانه برای کمک به مخاطبتان نوآوری کنید و راهی پیدا کنید. در ارتباط با دیگران به دنبال همدلی و یاری‌رسانی باشید. به جای اینکه از خود سوال کنید چه چیزی در ایجاد رابطه به نفع من است، از خود بپرسید در این رابطه چه چیزی به نفع جمع ما خواهد بود. همواره منافع دیگران را نیز در نظر داشته و برد برد تصمیم بگیرید.
شبکه‌سازی باید به گونه‌ای باشد که همواره برای هر دوطرف رابطه ارزش آفرین باشد. یاری‌رسانی به دیگران باعث می‌شود آن‌ها نیز ترغیب شوند تا به شما کمک کنند و فرصت‌های خوب را به شما پیشنهاد کنند. همواره به این نکته توجه داشته باشید که اگر کسی به شما در کاری کمک کرد، در مقابل شما هم لطف او را جبران کنید.

2 – در کارها و فعالیت‌های داوطلبانه شرکت کنید

یکی از فرصت‌های کمک به دیگران، پرداختن به کارهای داوطلبانه است. شرکت در این فعالیت‌ها موجب می‌شود شما مهارت‌های خود را توسعه داده و در زمینه‌های جدید توانمند شوید.

3 – خودتان گفت و گو را آغاز کرده و معرف باشید

برای ارتباط گرفتن با افراد گوناگون، شما زودتر پیش قدم شوید و به سلام و احوال پرسی و معرفی خودتان بپردازید. سنجیده سوال بپرسید و به خوبی مکالمه را پیش ببرید تا مخاطب شما به ادامه رابطه با شما ترغیب شود.
به دنبال افراد مرتبط با حیطه شغلی و زمینه کاری خود باشید و با آن‌ها روابط پایداری ایجاد کنید. توسعه روابط و شبکه‌سازی با افراد مهم می‌تواند نقش زیادی در پیشرفت شما داشته باشد.
برای ایجاد روابط، رزومه کاری مناسب و قابل توجهی گردآورید و تلاش کنید بر حجم افتخارات، مهارت‌ها و دستاوردهای خود بیافزایید تا بتوانید به بهترین شکل توانمندی‌های خود را به کار برده و در جایگاه ارزشمندی قرار بگیرید.

4 – برای خودتان مربی و مشاوری مجرب انتخاب کنید

به دنبال مربیان باتجربه بگردید. مشاوره گرفتن از افراد باتجربه می‌تواند در پیشرفت شغلی و ارتقای روابط شما تاثیر زیادی داشته باشد. همچنین این افراد می‌توانند شما را از فرصت‌های خاص شغلی مطلع کنند که به احتمال زیاد در شبکه‌های اجتماعی یا سایر رسانه‌ها در دسترس عموم نیست.
افرادی را پیدا کنید که توانایی خوبی در ارتباط با دیگران دارند و می‌توانند به شما کمک کنند تا روابط پایدار و با ارزشی با مخاطبان خود برقرار کنید. خودتان را به افراد باتجربه و باسابقه معرفی کرده و برای آشنایی و هم صحبت شدن با این افراد پیش قدم شوید.
در مشاوره گرفتن از افراد باارزش و منتورهای شناخته شده، باید صبور و مصمم باشید، چرا که ممکن است آن‌ها مشغله فراوانی داشته باشند و این نباید باعث شود شما از تشکیل رابطه با این افراد منصرف شوید. به سراغ مربیان کسب و کار خود و مرتبط بروید و برای آشنایی و کسب تجربه از این افراد، زمان بگذارید.

5 – رفاقت‌های قدیمی خود را زنده کرده و حفظ کنید

دوستان سابق خود را از راه های گوناگون مانند لیست مخاطبین، شبکه‌های اجتماعی و غیره یافته و روابطتان با آن‌ها را بازیابی کنید. از خاطرات خوب گذشته‌تان بگویید و به دنبال یافتن نقاط مشترک برای همکاری و تقویت دوستی‌ها باشید.
با دوستان قدیمی خود قرار ملاقات گذاشته و با آن‌ها وقت بگذرانید و از طریق آشنایی با دوستان و روابط آن‌ها، شبکه خود را گسترش دهید. شرایط، خواسته‌ها و اهداف خود را با آن‌ها در میان گذاشته تا آن‌ها درصورت در اختیار داشتن فرصتی مناسب، آن را به شما پیشنهاد کنند.

6 – در سازمان یا محل کار خود شبکه‌سازی کنید

برقراری ارتباط با همکارانتان می‌تواند اطلاعات مفیدی را در اختیار شما قرار دهد. آن‌ها می‌توانند مهارت‌ها، تکنیک‌ها، تجربیات و دانسته‌های ارزشمندی را با شما در میان بگذارند.
حتی اگر تازه در یک جایگاه شغلی مشغول به کار شده‌اید، بهتر است شبکه‌ای از همکارانتان تشکیل دهید. اینگونه شانس شما برای موفقیت در این جایگاه نیز افزایش خواهد داشت.

7 – در حیطه شغلیتان حرفه‌ای، متخصص و ماهر شوید

از خودتان فردی متخصص، ماهر و حرفه‌ای بسازید. با ارتقای توانایی‌هایتان در هر زمینه‌ای از زندگی می‌توانید با افراد بیشتری ارتباط داشته باشید و روابط اجتماعی شما نیز بهبود می‌یابد. کاری کنید دیگران شما را فرد ارزشمندی برای تشکیل رابطه بدانند و به آشنایی و مکالمه با شما علاقه‌مند باشند.
رزومه و پیشینه‌ای پربار و سرشار از مهارت و ارزش برای خودتان ایجاد کنید تا در میان دیگران دیده شوید و بتوانید به شکل موثری در شبکه افراد نقش ایفا کنید. اگر تلاش کنید از خود فرد شایسته و متخصصی بسازید، دیگران نیز علاقه‌مند به حضور در کنار شما خواهند بود، چرا که در این صورت به ارزش دیگران و اطرافیان شما نیز افزوده خواهد شد.
اینگونه افراد دیگر نیز می‌کوشند بیشتر با شما ارتباط برقرار کنند و به این شکل سطح اجتماعی و محبوبیت شما نیز ارتقا می‌یابد. به عنوان یک فرد تاثیر گذار و حرفه‌ای، شما راحت‌تر می‌توانید گروهی از افراد را تشکیل داده و به فعالیت و کسب و کار بپردازید.

8 – در شبکه‌سازی پشتکار داشته باشید و ثابت قدم باشید

شبکه‌سازی را به صورت مداوم انجام دهید و برای آن مشتاق و علاقه‌مند باشید. تلاش کنید در موقعیت‌ها و محیط‌های گوناگون با دیگران ارتباط برقرار کنید. شبکه‌سازی نیز مانند هر کار دیگری نیاز به همت و پشتکار دارد و باید در مسیر نتورکینگ به شکلی مداوم روابط خود را گسترش داده و حفظ کنید تا بتوانید در این راه به موفقیت برسید.

9 – با دوستان هم‌عقیده و هم‌فکرتان بیشتر وقت بگذرانید

نقاط مشترک خود را با دیگران یافته و بیشتر روی آنها تمرکز کنید. فهرستی از ارزش ها و خواسته های خود و مخاطبانتان تهیه کرده و بر موارد جامع، پرتکرار و مهم بیشتر توجه کنید. در موضوعات مورد علاقه تان با افراد مرتبط آشنا شوید و علایق خود را با این افراد درمیان بگذارید.

ایده ها و نظرات خود را با کسانی که مشتاق شنیدنش هستند درمیان بگذارید و از نظرات و پیشنهادات دیگران استفاده کنید. هم فکری کردن در زمینه های گوناگون به شما کمک کند ایده ها و یافته های خود را پرورش داده و آن ها را عملی سازید.

10 – ملاقات‌هایتان را پیگیری کنید و روابط خود را توسعه دهید

پس از ملاقات شخص جدیدی، برای حفظ رابطه با او مصمم و پیگیر باشید و در اسرع وقت پیامی مبنی بر تمایلتان برای ارتباطات بیشتر ارسال کنید. سپس به طور مرتب هرچند وقت یک بار با او تماس گرفته یا در پست‌های او در شبکه‌های اجتماعی کامنت بگذارید یا اطلاعات جالب و ارزشمندی که پیدا می‌کنید را با او به اشتراک بگذارید.
برای گسترش رابطه خود در درازمدت اقدام کنید و با کارهای ساده‌ای مانند خواندن پست‌های فرد، با او به شکلی عمیق شبکه خود را توسعه دهید. همزمان با گسترش شبکه خود و افزودن بر تعداد افراد آن، بر کیفیت روابط و بازده ارتباطات اجتماعی خود توجه داشته باشید.

11 – مثبت‌اندیش باشید و از افراد منفی‌نگر و منفی‌گو دوری کنید

تلاش کنید در هر شرایطی مثبت و باانگیزه بوده و مشوق دیگران باشید. از کلمات و موارد زیبا و محترمانه برای برقرای ارتباط با دیگران استفاده کنید و همیشه ادب و احترام را در مکالمات و رفتارهایتان حفظ کنید.
به دنبال یافتن و استفاده از فرصت‌ها باشید و برای مشکلات راهکارهای کارگشا ارائه کنید و با روحیه‌ای قوی در موقعیت‌های گوناگون به بهترین شکل عمل کنید. از چیزهای محدودکننده و مشکل‌آفرین دوری کرده و خود را با افراد مفید و توانمند مشغول کنید.

12 – در مورد موقعیت‌ها و فرصت‌های شغلی شرکت‌ها تحقیق کنید

صفحات اجتماعی و وبسایت‌های شرکت‌های مدنظرتان را در اینترنت یافته و برای یافتن فرصت‌های شغلی، استخدامی و یا همکاری تحقیق کنید. معمولا سایت‌ها در بخش‌هایی مانند «ارتباط با ما» ویا «اطلاعات تماس» شماره تماس، آدرس ایمیل و سایر راه‌های ارتباطی را در اختیار عموم قرار می‌دهند و شما می‌توانید از این طریق از فرصت‌های موجود در این سازمان‌ها آگاه شوید.

13 – فعالیت‌ها، تخصص، یافته‌های ارزشمند و توانایی‌های خود را به اشتراک بگذارید

یافته‌های با ارزش، فعالیت‌ها و تخصصتان را با ديگران شريک شويد. این اشتراک‌گذاری خواه به شکل آنلاین باشد یا از طریق حضور فیزیکی در یک اجتماع می‌تواند در برقراری ارتباطی مؤثر با اطرافیانتان تأثیر قابل توجهی داشته باشد.

14 – در محیط‌های گوناگون دوستانه، خانوادگی و شغلی ارتباطات قدرتمند برد برد ایجاد کنید

در روابط خود پیشنهادهایی ارائه کنید که علاوه بر حفظ منافع شما، برای طرف مقابل شما نیز سودمند باشد و همه به خواسته‌های خود برسند. راهکارها و اقدامات جامع باعث می‌شود هزمان با اینکه شما به نتایج دلخواه خودتان می‌رسید، دیگران نیز از همکاری با شما رضایت داشته باشند.

15 – یک رویکرد و استراتژی بلندمدت و شخصی برای خود در نتورکینگ داشته باشید

مهم است که به هر فعالیتی با یک بینش و هدف اولیه وارد شوید تا از ابتدا بدانید می‌خواهید چه چیزهایی را به‌دست آورید. مقاصد خود در شبکه‌سازی را از ابتدا تعیین کرده و الویت‌های خود را با افراد در میان بگذارید و بیشتر به موارد مهم بپردازید.
برای مثال ممکن است هدف شما از تشکیل یک رابطه دستیابی به یک جایگاه ویژه شغلی یا فروش یک محصول یا آشنایی با موضوع به‌خصوصی باشد و شما رویکرد خاصی را برای هر یک از این زمینه‌ها در پیش داشته باشید یا اینکه می‌توانید جهت برقراری ارتباط با پنج فرد جدید در صنعت و یا کسب یک دیدگاه نو برای اشتراک‌گذاری با همکارانتان، در یک همایش یا رویداد شرکت کنید.

16 – از شبکه‌های اجتماعی برای توسعه و تقویت روابط خود در نتورکینگ استفاده کنید

لینکدین، توییتر، اينستاگرام و یا حتی ایمیل می‌تواند راهی برای تقویت روابط و ایجاد فرصت‌های شغلی و اجتماعی جدید و تشکیل کسب و کارهای موفق باشد.
برای مثال می‌توانید از طریق توییتر در رابطه با شرکت‌ها و فرصت‌های شغلی گوناگون تحقیق و جست و جو کنید. می‌توانید با مدیر منابع انسانی یا مسئولان استخدام و جذب نیروی شرکت‌ها از طریق پست‌های آن‌ها در توییتر ارتباط برقرار کنید.
همچنین در لینکدین می‌توانید رزومه کاری خود را وارد کرده و خود را به افراد و فرصت‌های شغلی مرتبط وصل کنید. به علاوه می‌توان شغل مدنظر را بر اساس فاکتور های گوناگون جست و جو کرد و با افراد مربوطه آشنا شد.

17 – روش و گام‌های مناسب خود را برای شبکه‌سازی تعیین کنید

در شبکه‌سازی اصولی، توانایی و مهارت درست صبحت کردن و برقراری ارتباط با دیگران و یادگیری مستمر مورد نیاز است. همچنين هوشمندانه عمل کنید و موقعیت‌ها را تحلیل کنید. سعی کنید رفتار و صحبت‌های مخاطبان خود را نیز پیش‌بینی کنید. سنجیده و فکر شده صحبت کنید و عاقلانه تصمیم بگیرید چه مواردی را بیان کنید.

گام نخست – فکر کردن و ذهنيت‌سازی:

به ارزش‌هایی که باید در روابطتان حفظ کنید بیندیشید. بهترین روابط با دوستی، صداقت، تفاهم و توجه به نقاط مشترک تشکیل می‌شود. مهم است که با مخاطب خود بیشتر به عنوان یک دوست رفتار کنید و به او توجه نشان دهید.

گام دوم – تعیین اهداف و الویت‌ها:

برای انجام هرکاری باید از قبل هدفی خاص را مدنظر داشت. نتورکینگ نیز کاری است که باید قبل از پرداختن به آن، از همان اول اهداف و مقاصد خود را به شکلی واضح ترسیم کرد.
برای آینده خود هدف‌گذاری کنید و انرژی  کافی صرف رسیدن به آن کنید. برای تعیین هدف بازه‌های موردنظر شما باید کوتاه مدت و بلند مدت باشد تا بتوانید به طور مؤثر و شفاف به آن‌ها دست‌یابید. از ماه آینده تا چند سال آینده، اهداف معین و دسته‌بندی شده‌ای داشته باشید.

گام سوم – ترسیم نقشه راه:

از ابتدا درست گام برداشته و پس از تشکیل ذهنیت درست و اهداف شفاف نسبت به خواسته هایتان، به سراغ افرادی بروید که می‌توانند به شما در رسیدن به اهدافتان کمک کنند و شتاب‌دهنده و حامی شما باشند.
در این مرحله باید شبکه‌سازی را شروع کرده و به سراغ افراد مرتبط و مشاوران بروید و اهداف و خواسته‌های خود را با آن‌ها درمیان بگذارید. زمانی را به تحقیق و اعتبار سنجی افراد انتخابیتان برای کمک و مشاوره گرفتن اختصاص دهید.

گام چهارم – ایجاد ارتباط با افراد مرتبط:

هوشمندانه و سنجیده سوال بپرسید تا بتوانید به نحوی مناسب مکالمه را ادامه دهید. با پرسیدن سوالات صحیح و به‌جا خودتان را از بقیه متمایز کرده و دیگران را به فکر کردن از روشی نو دعوت کنید.

گام پنجم – تشکیل یک شبکه انسانی مؤثر و قوی:

با افرادی آشنا شوید که ارتباطات قوی داشته و از طریق آن‌ها بتوانید با اشخاص دیگری ارتباط برقرار کنید، اینگونه می‌توانید به سریع‌ترین شکل ممکن شبکه گسترده‌ای تشکیل دهید.

18 – اصول و قوانین شبکه‌سازی حرفه‌ای را بدانید

آشنایی با طیف شخصیتی افراد و موضوعاتی مانند زبان بدن و تسلط بر فن بیان می‌تواند جهت برقراری ارتباطاتی با ارزش، پایدار، مفید و مؤثر بسیار مهم باشد. يادگيری و تقویت مهارت‌های نرم و اینکه چگونه شنونده و سخنور ماهری باشید می‌تواند به شما در روابطتان کمک کند.
از ديگران بپرسيد چه موقعيت‌های شغلی سراغ دارند و بخواهید شما را از آخرین اخبار استخدامی و فرصت‌های کاری باخبر کنند. به دیگران بگویید که مشتاق کسب جایگاه شغلی جدید یا ارتقا وضع کاری فعلیتان هستید.

19 – برای شبکه‌سازی از هر فرصتی استفاده کنید

شبکه‌سازی يعنی ایجاد، حفظ، تقویت و پرورش یک رابطه طولانی مدت، پایدار و سودمند دوطرفه با افرادی که در موقعیت‌های مختلف مانند یک کنفرانس کاری، مهمانی و یا کافه ملاقاتشان کرده‌اید.
برای مثال جهت فروش یک محصول یا یافتن شغلی مناسب از موقعیت‌هایی مانند حضور در یک مکان عمومی گرفته و یا شرکت در رویدادی خاص برای نتورکینگ و ایجاد ارتباطات لازم استفاده کنید.

20 – از نحوه کار شبکه آگاه باشید

در یک شبکه افراد معمولاً بر اساس یک نقطه مورد علاقه مشترک که همه اعضا به اشتراک می‌گذارند به گروه‌های شبکه می‌پیوندند که بارزترین آن وابستگی شغلی است. با این حال، برخی افراد فرصت‌های شبکه‌سازی مؤثری را در یک گروه فارغ‌التحصیلان، یک گروه اجتماعی یا یک باشگاه ورزشی پیدا می‌کنند.

21 – در روابط خود به دنبال کسب نتیجه و ارزش‌آفرینی باشید

روابطتان را به نحوی مدیریت کنید که برای شما و دیگران بازده مناسبی داشته باشد. شبکه‌سازی با افرادی موثر و تشکیل و توسعه یک تیم از افرد توانمند موجب خدمات و دستاوردهای ارزشمند برای جامعه و ایجاد شرکت‌های بزرگ در دوران معاصر شده است.
از فرصت‌ها شبکه‌سازی برای کارآفرینی و ارزش‌آفرینی و تشکیل تیم و استارتاپ استفاده کنید. بسیاری از شرکت‌های بزرگ جهان از ارتباطات و ایده‌هایی ساده ولی مفید تشکیل شده‌اند.

22 – به نحوی دوستانه و صمیمی با دستیاران ارتباط برقرار کنید

وجود دستیار می‌تواند به توسعه کسب و کار شما و برقراری روابط کمک کند. اشخاصی که تأثیرگذاری بیشتری روی دیگران داشته و از شبکه‌ مخاطبان قدرتمندی برخوردارند، اغلب برای خودشان دستیارانی شایسته انتخاب می‌کنند.
دستیاران این افراد، معمولا وظایفی مانند چک کردن ايميل‌ها، تماس‌های تلفنی و مدیریت شبکه‌های اجتماعی و کنترل برنامه‌های کاری آنان را بر عهده می‌گیرند. اگر شما بتوانید با دستیار فرد مهمی دوست شوید، احتمال اینکه بتوانید با خود او ملاقات کنید، بیشتر خواهد بود.

23 – در شبکه پل ارتباطی باشید

برای برقراری ارتباط میان ديگران نقش یک پل را داشته باشید تا دوستانتان به واسطه شما به اجتماعات یکدیگر رفت و آمد کنند. افرارد را به یکدیگر معرفی کرده و فرصت‌ها را در میان افراد برای اشتراک‌گذاری و تشکیل روابط شناسایی کنید.
اینگونه دیگران نیز ترغیب می‌شوند تا شما را به آشنایان خود معرفی کنند و فرصت‌های بی‌شماری را در اختیار خواهید داشت.

24 – از افراد متخصص استفاده کنید

نتورکینگ بهترین راه برای جذب افراد شایسته و متخصص برای کادر فنی سازمان شماست. توانمندی‌ها و مهارت‌های افراد را شناسايی کرده و در جای مناسب به آن‌ها پيشنهاد همکاری بدهيد.
اسامی افراد مورد نظرتان را يادداشت کنيد. فهرستی از افرادی که در حیطه مورد نظرتان آگاهی و تخصص دارند تهیه کرده و براساس شرایطشان الویت بندی کنید. مثلا برای تشخیص افراد مطلوب برای استخدام در یک شغل می‌توان لیستی از تمام دوستان، هم‌کلاسی‌ها، اقوام، همکاران و فعالان شبکه‌های اجتماعی، افراد داوطلب و سایر افرادی که تا حدی با آن‌ها آشنا هستید تهیه کرده و مطابق با دانش و تجربه شان از میان آن‌ها انتخاب کنید.

25 – قبل از درخواست، چیزی بدهید

یک تکنیک مهم در شبکه‌سازی، بخشیدن قبل از تقاضا کردن است. پیش از اینکه درخواستی داشته باشید هدیه بدهید. سخاوت داشته باشید و محبت مخاطبانتان را جلب کنید. صبور باشید و درخواست خود را پس از ثبات رابطه مطرح کنید.

26 – در شبکه‌های عمومی، دانشجویی و فارغ‌التحصیلان شرکت کنید

بسیاری از دانشگاه‌های مطرح سراسر دنيا فرصت‌هایی را برای فارغ التحصیلان فراهم می‌کنند تا با يکديگر ارتباط برقرار کنند. این نوعی شبکه‌سازی است که در آن دانشجويان اعضای شبکه هستند و می‌توانند به شکلی سودمند با یکدیگر مشارکت کنند.

27 – اثر شبکه را بشناسید

اثر شبکه پدیده‌ای است که به موجب آن افزایش تعداد افراد یا شرکت‌کنندگان، ارزش یک کالا یا خدمات را بهبود می‌بخشد. گسترش اینترنت و شبکه‌های اجتماعی نمونه‌هایی از اثر شبکه هستند.
یک کسب و کار می‌تواند از اثر شبکه بهره‌مند شود. هر چه یک کسب و کار یا محصول محبوب‌تر شود، کاربران بیشتر به عنوان فروشنده عمل می‌کنند و خود کسب و کار را منتشر می‌کنند.
به عنوان مثال، هرچه کاربران بیشتر مطالبی را در توییتر ارسال کنند، پلتفرم برای عموم مفیدتر می‌شود. اثر شبکه نرخ رشد تصاعدی را برای پلتفرم‌های شبکه‌ای مانند اینستاگرام ایجاد کرده است.

 

سوالات مهم در شبکه‌سازی:

در اينجا سوالاتی که به شما در شبکه‌سازی کمک می کند آورده شده است. این سوالات برای شروع یک رابطه با افراد تازه و ایجاد روابط جدید و ادامه مکالمه بسیار مفید هستند. بیان سوالات در تقویت ارتباطات کلامی و تعامل با مخاطبان نقش زیادی دارد.

1. اهداف و اولویت‌های اصلی شما در جایگاه شغلی فعلی‌تان چیست؟

شناسایی موضوعات اصلی و پر اهمیت و توجه بیشتر به آن‌ها از مهم‌ترین مواردی است که باید همیشه آن را درنظر داشت. پاسخ این پرسش می‌تواند به شما در شناسایی اولویت‌ها در کار کمک کند.
همچنین آگاه بودن از اولویت‌ها و نقطه نظرات افراد می‌تواند برای انتخاب موارد مفید و مرتبط جهت ادامه رابطه، اقدام مناسبی باشد. همچنین زمینه را برای بیان نکات و  موضوعات مد نظرتان فراهم می‌کند.

2. وقت آزاد خود را چگونه سپری می‌کنید؟

این دسته از سوالات به مخاطب شما این فرصت را می‌دهد که درباره آن چیزهایی که دوست دارد صحبت کند و علاقه‌مندی‌های خود را بروز دهد. همچنین می‌توانید ایده‌هایی برای انجام در زمان‌های آزاد خود از دیگران برداشت کنید.
شما با بیان این پرسش می‌توانید رابطه خود را تقویت کرده و تعامل متقابلی را از فرد دیگر دریافت کنید. با درمیان گذاشتن علایقتان با یکدیگر، می‌توانید نقاط مشترک را یافته و بیشتر بر آن‌ها توجه کنید.

3. نحوه گزینش و استخدام در شرکت شما چگونه است؟

با خبر بودن از چگونگی پذیرش و استخدام در موقعیت‌های گوناگون، می‌تواند آینده شغلی شما را به شکل مثبتی تحت تاثیر قرار دهد. دستیابی به شغلی جدید که از اهداف شبکه‌سازی نیز می‌باشد، با بیان این پرسش میسر می‌شود.
با پرسیدن این چنین سوالاتی، در کمال ظرافت می‌توانید نسبت به فرصت‌های قرار گرفتن در جایگاه شغلی مناسب، اطلاعات کسب کرده و علاقه و اشتیاق خود را به همکاری‌های آتی ابراز کنید.
ممکن است مخاطب شما در ادامه پیشنهاد کار در شرکتش را به شما بدهد تا بیشتر با او مشارکت کرده و در ارتباط باشيد. حتی اگر مخاطب شما نتواند در رسیدن به جایگاه شغلی به شما به طور مستقیم کمک کند، پاسخ این پرسش و ادامه بحث می‌تواند به شما در کسب بینشی صحیح و واضح نسبت به بازار کار و فرآیند جست و جوی شغل کمک کند.

4. دلیل به اینحا آمدن شما چیست؟

بیان این سوال برای شروع گفت و گو بسیار مناسب است. این سوال نشان می‌دهد شما به حرف‌های مخاطبان خود اهمیت می‌دهید و برای شنیدن دلایل حضور آن‌ها مشتاق هستید.
پاسخ مخاطب به این پرسش تعیین کننده موضوع کاری اوست و افکارش را به شما اطلاع می‌دهد. درک پاسخ شخص و کسب آگاهی از دلایل او باعث گسترش موضوعات مکالمه و افزایش ارزش و معانی مورد بحث  می‌شود.
همچنین پرسیدن این سوال از شما، فرصتی را برای در میان گذاشتن اهداف مورد نظر و خواسته‌های شما از طرف مقابل فراهم می‌کند.

5. چگونه توانستید در این شرکت و یا صنعت مشغول به کار شوید؟

جهت آشنايی بيشتر با سوابق حرفه‌ای و شغلی اشخاص، از آن‌ها سوال کنید که چطور شروع به کار کردند. این سوال می‌تواند داده‌های ارزشمندی را در اختیار شما قرار دهد تا بتوانید در شبکه‌سازی موفق عمل کرده و از تجربیات دیگران استفاده کنید.
همچنین باعث می‌شود صمیمی‌تر جلوه کنید. کسب آگاهی از مسیر شغلی افراد می‌تواند به شما در دستیابی به نگرشی واضح نسبت به فرصت‌ها و موقعیت‌ها کمک کند. زمانی که قرار است در آینده با اشخاصی ارتباطی پایدار و بلندمدت داشته باشید،  تمایل نشان دادن و ابراز علاقه جهت ایجاد محیطی بانشاط، به یادماندنی و خاطره‌انگیز در ذهن افراد بسیار مهم است.

6. چه راهنمایی‌هایی را دوست داشتید در ابتدا براساس مسیر شغلیتان دریافت می‌کردید؟

هنگام صحبت با فردی که دانش و تجربیاتی بیشتر از شما دارد، پرسیدن این سوال می‌تواند در ادامه بحث و افزودن به اندوخته دانسته‌هایتان بسیار مؤثر باشد. پاسخ دادن به این پرسش به مخاطب شما امکان می‌دهد تا دانشی را که در طول سال‌ها به دست آورده‌اند، با شما به اشتراک بگذارند.
دانش و روابطی که افراد در طی شبکه‌سازی در اختیار شما قرار می‌دهند بسیار با ارزش است. به افراد نشان دهید که هدف شما آموختن از افتخارات و تجربیات آن‌هاست و به رابطه‌ای گسترده تر علاقه‌مند هستید. این کار می‌تواند به سرمایه‌گذاری دیگران بر رشد و پیشرفت شما کمک کند.

7. از آنجا که در صنعت کار می‌کنید نظرتان را در مورد یک موضوع مرتبط با شغلتان بیان کنید؟

این پرسش روش مناسبی است تا نشان دهید که برای درک و فهم مخاطب خود احترام قائل هستید. همچنین می‌تواند درباره رویداد ویژه ای در صنعت، بازار کار و جامعه باشد.
همواره در اولین برخورد در شبکه سازی، داشتن ظاهری آراسته و ابراز طرز تفکرتان در رابطه با شغل مورد نظرتان یا صنعت بسیار مهم است. اینگونه شریکتان را آگاه می‌سازید که دانش، اطلاعات و اندوخته علمی کافی دارید، به آنچه در جهان پیرامون شما رخ می‌دهد توجه می‌کنید و به مخاطب خود اهمیت می‌دهید.

8. جهت برقرای ارتباط با شما، بهترین و مناسب ترین‌روش چیست؟

اطلاع پیدا کردن از راه‌های ارتباطی افراد، این امکان را به شما می‌دهد که اطلاعات تماس و سایر جزئیات ارتباطی آن‌ها را جمع آوری کرده و به شکلی مناسب از آن‌ها استفاده کنید.
راهی مطمئن برای حفظ و ادامه رابطه، دریافت اطلاعات افراد برای ارتباطات آتی است. اینگونه می‌توانید به موقع از فرصت‌های گوناگون شغلی مطلع شوید. همچنین در زمان پرسیدن این سوال توجه داشته باشید که به شکلی محترمانه و صمیمی درخواست خود را بیان کنید تا به فرد این منظور را منتقل کند که شما او را محترم و به عنوان یک شخص با ارزش می‌شناسید.

 

جمع بندی:

شبکه‌سازی موجب تقویت هوش خلاق، کسب اطلاعات جدید، برخورداری از حمایت افراد رده بالا، رشد در جایگاه شغلی و افزایش اعتماد به نفس شما می‌شود. بهترین راه برای شبکه‌سازی این است که خود را در موقعیت‌های گوناگون قرار داده و نتورکینگ را از نزدیک امتحان کنید و شاهد گسترش شبکه خود باشید.
شبکه می‌تواند شامل همکاران شما، دوستانتان و یا آشنایان شما باشد. همیشه برای سرمایه‌گذاری در شبکه‌سازی  و توسعه روابط فرصت هست. برای دستیابی به موقعیت‌های مناسب، بهترین کاری که می‌توانید انجام دهید، برقراری ارتباط با افراد مختلف است و این امر می‌تواند فرصت‌های بسیاری را پیش روی شما قرار دهد، مطمئناََ خودتان فوایدش را خواهید دید!

اشتراک گذاری

مطالب مرتبط با این مقاله را نیز بررسی کنید

دیدگاهتان را بنویسید

*

code

پیشنهاد ما به شما
×